Gemeenschappelijkheden tussen bedrijven en sociale bewegingen
- Joey Knobben & Guus Beerlage
- 5 dec 2016
- 2 minuten om te lezen
Wat is een sociale beweging? Een collectieve actie die wordt ondernomen door al dan niet formeel georganiseerde mensen, met als doel een bepaald aspect van maatschappelijke verandering in een samenleving te bevorderen of tegen te houden. Concrete voorbeelden van sociale bewegingen In het verleden: Groeperingen die streefden voor de afschaffing van de slavernij, groeperingen die streefden voor verbetering van de arbeidsomstandigheden, groeperingen die streefden voor de rechten van de vrouw. Groeperingen die streefden voor de uitbreiding van het kiesrecht. Sociale bewegingen gaan na de industrialisatie, dus in de loop van de twintigste en 21ste eeuw steeds meer over postmaterialistische waarden. Denk aan: culturele waarden, leefstijl, milieu, anti-oorlog en zelfontplooiing Ć Fair Trade beweging, Greenpeace etc. Gemeenschappelijkheden tussen sociale bewegingen en bedrijven: - Hebben beiden een doel. Een bedrijf zal als uiteindelijke doel hebben āhet verzekeren van haar continuĆÆteitā, terwijl een sociale beweging als doel heeft een verandering in de samenleving te bewerkstelligen. - Binnen een sociale beweging heerst een gedeelde overtuiging onder de leden/aanhangers. Bij een bedrijf heersen eveneens gedeelde waarden die leiden tot een visie en strategie.
Een voorbeeld van de sociale bewegingen en bestaande bedrijven van de afgelopen tijd is bijvoorbeeld Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tegenwoordig vinden mensen het steeds belangrijker om de wereld beter achter te laten voor komende generaties. Bedrijven spelen hier vervolgens op in door verschillende aanpassingen toe te passen die het productieproces milieuvriendelijker maken. Vervolgens gaan bedrijven hiermee adverteren om ervoor te zorgen dat mensen producten bij hun bedrijf kopen. Hiermee onderscheiden bedrijven zich op de klassieke vraag en aanbod d.m.v. prijs. Mensen zijn bereid meer te betalen omdat het bedrijf zich aanpast aan de sociale bewegingen.
Als we kijken naar beginnende bedrijven kunnen we een heel duidelijk verschil zien hoe tegenwoordig kapitaal wordt aangewend, en hoe bedrijven vroeger kapitaal moesten aanwenden. Vroeger was de enige optie om naar banken toe te stappen op het moment dat je zelf niet voldoende kapitaal beschikbaar had. tegenwoordig kun je echter met behulp van internet zo veel potentiële geïnteresseerden vinden dat je met crowdfunding bedrijven kunt oprichten. Hiermee krijg je een enorme massa aan investeerders die ieder maar een klein bedrag investeren. Echter als je alle investeerders samen neemt is het bedrag ruim voldoende om een bedrijf op te richten. De oplossing die hiervoor wordt gegeven is om de investeerders een product te vergoeden zonder kosten.
Sociale bewegingen zorgen voor veranderingen in de bedrijfswereld Sociale bewegingen proberen veranderingen in de maatschappij te bevorderen of tegen te houden. In feite zijn zij wegbereiders voor veranderingen in de bedrijfswereld. Een voorbeeld uit het verleden is de arbeidersbeweging ten tijde van de industrialisatie in Nederland (maar ook elders in de wereld) die streed voor de rechten van de arbeiders. De veranderingen in de maatschappij die deze sociale beweging teweegbracht, waren directe gevolgen voor bedrijven. Zo moesten directeuren hun arbeiders ineens betere omstandigheden verschaffen, betere lonen betalen en redelijke werktijden geven. Ook in het heden zien we dat sociale bewegingen voor veranderingen zorgen in de bedrijfswereld. Milieuorganisaties, mensenrechtenorganisaties etc. brengen veelal politieke onderwerpen aan het licht die weer tot gevolg hebben dat de maatschappij en dus ook bedrijven zich hierop moeten aanpassen. Onder andere Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de opkomst van fair trade producten in winkels zijn geĆÆntroduceerd op basis van de aandacht die deze onderwerpen verkregen hebben door sociale bewegingen.
ć³ć”ć³ć