
MANAGEMENT ISSUES.
NOTULEN
WELKOM,
Notulen datum 17-01-2017
Aanwezig: Susan, Vera, Jantien, Loes, Nathalie, Silke, Gerrit-Jan, Joey, Bas, Carlijn, Jasper, Sjanne, Irene, Guus, Twan, Ronald en Duncan
Afwezig: -
Voorzitter: Gerrit-Jan
Notulist: Silke
Vergadering geopend: 11:52
We hebben het vorige les gehad over Semler en de 10 punten die hij zag als zijn succesfactoren. Vandaag gaan we presentaties aanhoren over het artikel en het filmpje van Linda Hill.
Groep 1 – Bas, Joey, Twan en Duncan en Guus
Met name over het filmpje van Linda Hill. Een aantal punten eruit gehaald. Linda Hill zegt dat als je wilt innoveren je moet afstappen van het traditionele leiderschap. Innovatieve ondernemingen voldoen aan 3 kenmerken: creative innovative, creative agility, creative resolution. Het gaat volgens haar over een manier van het ontwikkelen van een cultuur waar innovatieve ideeën worden gestimuleerd. Bill Gates wordt als voorbeeld genoemd. Hij had zelf helemaal niet het top idee, maar hij wist wel zo zijn bedrijf in te richten dat het bedrijf in zijn geheel niet gebaseerd is op de missie. Hij vind dat de werknemers creatief moeten denken en ze moeten hierbij de vrijheid krijgen om dit te doen. Hill wilt een onderneming creëren waar mensen creatief zijn en waar de werknemers zijn ideeën aan kan kaarten. Een leider moet niet als tiran optreden.
Groep 2 – Sjanne, Silke,Jasper, Carlijn en Irene
Koppeling met artikel. Conclusie was dat er wel veel zaken met betrekking tot het filmpje en de artikel gelijk zijn. Innovaties zelf en gedrag dat daar bij getoond wordt. het artikel noemde het 2 duidelijke hoofdfasen. Implementatie wordt bij innovatie niet heel snel aan gedacht, dat zag je bij het filmpje niet echt terug, wel in het artikel. Wat de rol van de leider dan is. Hill zegt dat de duidelijke visionaire leider niet altijd werkt. Dat ze een omgeving moeten creëren dat werknemers erbij willen horen en willen werken. Het artikel zegt dat ideeën gestimuleerd moeten worden en dat de leider daar meer een ondersteunende rol moet hebben. daarnaast moet belonen niet altijd met geld gaan, dat kan in een innoverende team heel demotiverend werken, werknemer heeft het gevoel dat hij niet serieus kan worden genomen. Hill gaf als voorbeeld een tekening bij Pixar dat een werknemer een poppetje anders tekende, daarbij werd creativiteit gestimuleerd. De leider heeft echt een faciterende rol, geen oppermacht rol. Als er innovatie moet komen wordt er een groep gevormd, maar het werkt beter als je groepen spontaan laten ontstaan, dan heb je geen domineerde rol en creativiteit heeft dan de grootste rol. Implementatie is daarbij erg belangrijk. Interactie tussen werknemers onderling erg belangrijk voor de creativiteit. Groot verschil tussen artikel en filmpje. In het artikel heb je een duidelijke fases en in het filmpje niet. Idee ontstaat en dat het idee geïmplementeerd moet worden. er wordt nooit echt over de werkelijke uitvoering van het idee gepraat. Dit is volgens hen een goede aanvulling. Beloningen zijn bedenken van innovatie. Als een persoon met een idee komt, moet je hem daarin vrij laten. Je moet de persoon vrij laten om die werkzaamheden te verrichten. Het natuurlijk wel moeilijk om dat te doen bij een werknemer. Als je eenmaal een idee hebt, moet de koppeling naar de uitvoering makkelijk zijn. je moet denken aan de toepasselijkheid.
Groep 3 – Ronald, Susan, Bjorn en Vera
Hoe zij dat implementeren bij de blog. Een van de dingen die Hill aangeeft is dat je van innovatie leert. Met de blog heb je de stof die wordt besproken tijdens de lessen, anders begrepen. Creative agility -> geven feedback aan elkaar. Op welke manier willen we het in de blog aangeven. Creative resolution -> hoe ze het gaan aanpakken. Intellectuel stimulation -> discussies stimuleren, ga je in gesprek met elkaar. Zaken op een andere manier bekijken. Daardoor leer je op verschillende manieren naar dingen te kijken. Stimulation knowlegdment -> kennis verschaffen.
Delegation -> autonomie geven aan de werknemers. Zij hebben het recht om zelf het blog vorm te geven. We laten de bezoekers reageren op de artikelen, om zo discussies aan te wakkeren. Managers te interviewen om zo nieuwe inzichten te creëren.
Groep 4 – Jantien, Loes, GJ en Nathalie
Hetzelfde als groep 3. Dat je met meerdere mensen op verschillende ideeën komt, en daarna met je groepje kunt sparren. Er wordt een autonomie gegeven en daar leer je veel van. Artikel genoemd dat er toch een soort van controle moet zijn, een soort balans. Door de pitch en presentatie krijg je toch feedback en weet je waar je mee bezig bent, toch een soort controle. Je moet kijken naar je missie, visie en strategie. Je missie is niet belangrijk bij innovatief denken, zegt het filmpje. Kennis delen en meer leren dan bij een normale les, nu ben je er meer zelf mee bezig.
In hoeverre komt bij de blog een leider voor?
Groepjes zijn relatief klein, dus er is niet echt sprake van een leider. Alles wordt doorgestuurd naar elk groepslid. Er is dus wel een soort vorm van controle. De artikelen worden niet voor de les gemaakt, maar worden door de discussies na de les aangepast en dan op de blog geplaatst.
Bevindingen uit artikel en filmpje voor het gebruik bij de blog
Groep 2: taken verdelen, waardoor de ene week het blog op zich heeft. Het kwaliteit gaat omhoog als je blijft sparren met elkaar, waardoor de creativiteit omhoog gaat. Het is niet de mening van alleen jouw groepje, want het is toch besproken tijdens de les, maar bijvoorbeeld een poll gebruiken of een afbeelding. Sparren over de structuur van het artikel levert creativiteit op.
Volgende les voor de presentatie:
-
Wat waren je obstakels en wat heb je overwonnen
Kern: wat ga ik anders doen als ik deze opdracht opnieuw krijg.
Wat je ervan vond, wat je geleerd hebt en wat beter kan zijn belangrijke punten in de presentatie. De punten die in de course manual staan hoeven niet allemaal besproken te worden.
Wat je van deze module vond en wat er beter in de volgende module kan
-
Presentation between 7 and 10 minutes; 5 minutes reserved for a plenary discussion; (punt 1)
-
What market opportunity do you serve? (How does your blog fill a gap in a segment or address a specific need?) (punt 2)
-
What strategic action plan is behind the blog? (What aims do you want to achieve?; How do you aim to realize market share?; What tools have you used to attract visitors to your blog?) (punt 3)
-
How did the insights from MoOI and MoOII help you to design, publish and maintain your blog? (make concrete linkages between theory studied and actions pursued) (punt4)
-
What are the 3 main learning points of the blog building process? (punt 5)
-
What were the 3 biggest challenges? (punt 6)
-
What were the 3 biggest obstacles? (punt 7)
Punt 1:
Punt2: die houden we erin. Je moet terugkijken om je blog als middel te zien, als product.
Punt3: heeft de strategie van je blog gewerkt? Heb je nog steeds dezelfde missie, visie en strategie? Of heb je daaraan vastgehouden?
Punt4: weglaten
Punt 5: terugblikken op wat je anders zou doen. De vraag kunnen stellen welke adviezen je studenten die volgend jaar deze module zullen volgen. Bijvoorbeeld: social media. Hoe had je het product beter in de markt kunnen brengen
Punt 6 en 7: deze 2 punten samennemen
Meting van de views van de blog in de presentatie.
Volgende les: presentaties
Notulist: Irene
Voorzitter: geen
Einde vergadering: 12:35

CONNECTIE?
E-mail: managementblog@twanvdwal.com
Namens,
Directie van 'Management Issues'